Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı, birden fazla aracın karıştığı trafik kazası sonucu daha az kusurlu, eşit kusurlu yada kusursuz olan tarafın aracında kaza sonrası ikinci el piyasa fiyatında yaşanan düşüklüktür. Kaza geçiren araçta orijinal parça ile değişim yapılmış yahut orijinal parça değişimine gerek kalmadan onarım yapılmış olsa dahi araç değer kaybına uğramış demektir. Örneğin; aracınızın çamurluğu değişmiş olabilir, kapısı onarıma tabi tutulmuş olabilir. Kaza sonrasında oluşan hasar ve miktarı aracın tramer kaydına işleyecek ve bu durum aracın ikinci el piyasa fiyatında bir değer düşüklüğünü meydana getirecektir.

Araç Değer Kaybı Talep Etme Şartları Nelerdir?

Değer kaybı tazminatı alabilmek için kanun birtakım şartları bir arada aramıştır.

1. Kaza, değer kaybı talep edenin kusuru ile gerçekleşmemiş olmalıdır. Değer kaybı talep edenin %75 kusurlu olması halinde de değer kaybı tazminatı talep edilebilecek ancak tespit edilen değer kaybı kusurunuz oranınca karşılanacaktır.

2. Kaza tarihinden itibaren 2 yıl geçmemiş olmamalıdır. Bu süre kazaya karışan diğer tarafın tespitiyle başlayacaktır. Her halükarda kaza tarihinden itibaren 10 yıl geçmemiş olmalıdır.

3. Araç hurdaya ayrılmamış olmalıdır.

4. Araç yaşı 36’dan fazla olmamalıdır.

Araç Değer Kaybını Nasıl Alabilirim?

Değer kaybı tazminatı, kazaya karışan aracın sigorta şirketinden talep edilebilir. Sigorta şirketi poliçe teminat limiti ile sorumludur. Sigorta şirketine başvuru dava ön şartıdır. Sigorta şirketine başvurulmadan dava açılması halinde ön şart yerine getirilmediğinden dava usulden reddolunacaktır. Değer kaybı tazminatı talep edebilmek için Sigorta Tahkim Komisyonu’na başvurulabileceği gibi Asliye Ticaret Mahkemesi’ne de başvurulabilir. Değer kaybı tazminatı araç sürücüsünden ve araç sahibinden de talep edilebilir.

Değer kaybı tazminatı talebinizi bir avukat aracılığıyla takip etmenizi öneririz.

Araç Değer Kaybı Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Araç değer kaybı hesaplamasında dikkat edilen birden fazla faktör vardır. Bunlardan bazıları; aracın yaşı, kilometre bilgisi, geçmiş hasarları, aracın markası ve modelidir. Bu faktörler araç değer kaybının hesaplanmasında önemlidir.

Araç üzerindeki bazı parçaların hasara uğraması halinde değer kaybı tazminatı talep edilememektedir. Değişimi veya onarımı halinde araçta değer kaybına yol açmayacak parçalar ve plastik aksamlar araç değer kaybının hesaplanmasında dikkate alınmayacaktır. Lastik, far, silecek vb. bunlardan bazılarıdır.

Değer kaybı hesaplamasında aracın kazadan önceki fiyatı ile kaza sonrası oluşan piyasa fiyatı öne çıkmaktadır. Örneğin; kazadan önce 300.000-TL değerinde olan aracın kaza sonrası değeri 290.000-TL’ye düşmüş olabilir. Bu durumda değer kaybının 10.000-TL olacağından bahsedilecektir. Bu değer kaybı, talep edenin kusuru oranınca karşılanacaktır. Kazada %75 kusurlu olmanız halinde 2.500-TL değer kaybı tazminatına hükmedilecektir.

İlgili makaleler.

Değer Kaybı Nedir?

Değer kaybı, birden fazla aracın karıştığı trafik kazası sonucu daha az kusurlu, eşit kusurlu yada

Araç Mahrumiyet Bedeli Nedir

Araç mahrumiyet bedeli, bir trafik kazası sonucunda aracını kullanamayan mağdurun bu süre zarfında uğradığı maddi